
BAHAN-BAHANNYA
4 ketul ayam, potong ikut suka ( saya suka potong kecil-kecil)
1 1/2 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
* (ayam digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam)
5 camca besar cili kisar (cili kering dikisar bersama 1/2 bawang besar dan sedikit belacan )
1 biji bawang besar dipotong bulat (boleh tambah lebih bawang jika suka)
3 sudu air asam jawa ( asam jawa dibancuh dengan sedikit air)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak
1 helai daun pandan (jika suka)
CARA MEMASAK
- Goreng ayam hingga masak , angkat dan toskan.
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar dan bawang besar. Sehingga sambal masak.
- Tuang air asam jawa, dan masukkan gula dan garam
- Masukkan daun pandan yg telah diikat
- Setelah sambal masak, masukkan ayam yang telah digoreng tadi
- Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan
Dulu masa belajar kat U, asyik rindu je masakan ibunda saya , resepi ni wajib request setiap kali say balik bercuti semester :P
sekarang nie dah boleh masak sendiri :)
sedapnya sambal ayam mama!! meletop...berasap telinga...hehehe
ReplyDeleteheheheheeh :)
ReplyDelete