Monday, January 24, 2011

Ayam Sambal Ibunda








BAHAN-BAHANNYA


4 ketul ayam, potong ikut suka ( saya suka potong kecil-kecil)
1 1/2 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam

* (ayam digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam)

5 camca besar cili kisar (cili kering dikisar bersama 1/2 bawang besar dan sedikit belacan )
1 biji bawang besar dipotong bulat (boleh tambah lebih bawang jika suka)

3 sudu air asam jawa ( asam jawa dibancuh dengan sedikit air)
Garam dan gula secukup rasa

Minyak masak

1 helai daun pandan (jika suka)



CARA MEMASAK

  1. Goreng ayam hingga masak , angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak. Tumis cili kisar dan bawang besar. Sehingga sambal masak.
  3. Tuang air asam jawa, dan masukkan gula dan garam
  4. Masukkan daun pandan yg telah diikat
  5. Setelah sambal masak, masukkan ayam yang telah digoreng tadi
  6. Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan

Dulu masa belajar kat U, asyik rindu je masakan ibunda saya , resepi ni wajib request setiap kali say balik bercuti semester :P
sekarang nie dah boleh masak sendiri :)





2 comments: